sedia 400 benih keli

Posted: Januari 11, 2009 in pembeli keli

Jabatan Perikanan sedia 400 benih ikan

KUALA LIPIS 2 Sept. – Jabatan Perikanan Pahang menyediakan 30 tangki dan 400 benih ikan keli secara percuma kepada orang ramai yang berminat menceburi bidang ternakan ikan air tawar di daerah ini.

Ketua Perikanan Daerah Kuala Lipis, Mat Rani Yunus berkata, bagi tujuan itu, pihaknya juga menyediakan empat beg makanan ikan, Effective Microorganism (EM) bagi mempercepatkan pembesaran haiwan ternakan itu.

Menurut beliau, kemudahan itu disediakan sejajar dengan program Bumi Hijau sempena Dasar Jaminan Makanan Nasional yang dilancarkan di peringkat daerah itu, baru-baru ini.

“Jabatan Perikanan negeri memberi fokus terhadap ternakan ikan keli bagi meningkatkan pengeluaran di daerah ini,” katanya pada majlis taklimat kepada pengusaha ternakan ikan keli di bilik gerakan Pejabat Pertanian Daerah di sini baru-baru ini.

Mat Rani memberitahu, sehingga kini, terdapat 150 pengusaha ikan keli dan 120 tangki disediakan di daerah itu.

Menurutnya, kebanyakan peserta terbabit terdiri daripada kakitangan awam berpendapatan rendah dan penternak yang berpengalaman.

“Bagi kakitangan awam yang berpendapatan rendah, penglibatan mereka dalam bidang ini dapat meningkatkan lagi pendapatan isi rumah selain mengurangkan bebanan perbelanjaan yang semakin meningkat pada masa ini.

“Kita juga menggalakkan golongan belia menceburi bidang ternakan ikan air tawar ini bagi menjana pendapatan mereka pada masa depan,” jelasnya.

Menurut beliau, menerusi teknologi terkini yang disediakan oleh Jabatan Perikanan, ia mampu meningkatkan pengeluaran ikan keli di daerah itu.

Orang ramai yang berminat untuk terlibat dalam projek ikan keli diminta menghubungi talian 09-3121900 atau datang terus ke Pejabat Perikanan daerah.


Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s