bakal pengeluar cili, keli

Posted: Mei 11, 2009 in pembeli keli

Perlis bakal pengeluar cili, keli

Muhyiddin Yassin bersama Shahidan Kassim melihat cili merah selepas pelancaran Projek Pertanian Cili Polibeg dan Ikan Keli Kanvas pada Majlis Perhimpunan Warga Tani Negeri Perlis di Dewan 2020, Kangar, kelmarin.

KANGAR 13 Feb. – Perlis bakal menjadi pengeluar cili merah dan ikan keli terbesar negara ini apabila kerajaan pusat meluluskan peruntukan sebanyak RM20 juta bagi mengkhususkan penanaman dan ternakan kedua-dua produk itu melalui Projek Pertanian Satu Juta Cili Polibeg dan Ikan Keli Kanvas.

Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, projek yang menjadi sebahagian agenda Koridor Ekonomi Wilayah Utara (NCER) itu bakal menjana pertumbuhan ekonomi baru kepada negeri dan memberikan peluang pekerjaan kepada hampir 5,000 penduduk.

Katanya, penanaman cili polibeg akan melibatkan keluasan 200 hektar dan mampu mengeluarkan hasil sebanyak 5,000 tan metrik.

‘‘Ternakan ikan keli di dalam kanvas mampu mengeluarkan hasil sebanyak 200,000 tan metrik dalam masa tiga bulan. Bagi setiap kanvas dijangka sebanyak 1,000 ekor keli dapat diternak.

‘‘Bagi tanaman cili pula dua jenis polibeg akan diperkenalkan iaitu yang dapat mengeluarkan hasil masing-masingnya tiga kilogram dan lima kilogram setiap beg,” katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Program Perhimpunan Warga Tani Negeri Perlis yang bertemakan Bersama Menjana Kemajuan Pertanian Negara.

Projek Pertanian Satu Juta Cili Polibeg dan Ikan Keli Kanvas dilancarkan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pada majlis itu, Muhyiddin dan Shahidan turut menyerahkan sumbangan dan pinjaman kepada warga tani yang berjumlah lebih RM10 juta serta bantuan kepada mangsa kebakaran sederet tujuh buah rumah kedai di pekan Mata Ayer, Sabtu lalu.

Shahidan memberitahu, projek itu akan diberikan kepada penduduk Perlis yang berminat menjalankan kegiatan pertanian dan penternakan.

‘‘Saya berharap penduduk-penduduk Perlis akan mengambil peluang ini untuk memajukan ekonomi keluarga dan negara selaras dengan hasrat kerajaan yang mahu menjadikan bidang pertanian sebagai satu kerjaya,” jelasnya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s