projek ternakan keli

Posted: Mei 11, 2009 in pembeli keli

14 keluarga miskin sertai projek ternakan keli

PASIR MAS 18 Jun – Seramai 14 keluarga miskin tegar dari kawasan Chetok di sini menjayakan projek memelihara ikan keli dalam tangki di bawah Program Peningkatan Pendapatan Keluarga Miskin Tegar Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Mereka yang menerima peruntukan termasuk peralatan dan benih bernilai RM10,000 seorang dijangka akan mula memperoleh hasil kira-kira RM4,000 selewat-lewatnya September depan.

Pengerusi Persatuan Gerak Murni Chetok (PGMC) Ismail Jusoh berkata, program yang dilancarkan pada 5 Jun lalu, dipantau oleh Felcra Wilayah Timur bagi memastikan mereka terus berusaha memanfaatkan bantuan yang diberikan itu.

”Persatuan berusaha melibatkan mereka dan kesediaan mereka untuk menyertainya diharap dapat meningkatkan pendapatan demi masa depan keluarga,” katanya di sini hari ini.

Katanya lagi, dengan pelaksanaan projek itu, mereka berpeluang melibatkan diri dalam ternakan ikan yang boleh diterus dan dikembangkan pada masa hadapan bagi menjamin pendapatan mereka.

Menurut Ismail, sebelum ini, sejumlah penduduk di kawasan berkenaan sudah mendapat bantuan membaik pulih rumah, tetapi tahun ini, mereka yang terpilih mendapat projek ternakan ikan itu.

”Felcra Wilayah Timur akan memantau projek terlibat dalam tempoh enam bulan dan selepas itu, PGMC akan bertanggungjawab memastikan projek itu berjalan lancar,” katanya.

Tambah beliau, projek itu akan diserah untuk diuruskan sepenuhnya oleh setiap peserta terlibat.

Sementara itu, seorang peserta, Rashid Jusoh, 58, berkata, beliau bernasib baik kerana disenaraikan untuk menerima bantuan memelihara ikan dalam tangki itu.

Katanya, beliau sebelum ini hanya menoreh getah secara pawah untuk perbelanjaan seharian.

”Saya bersyukur mendapat bantuan tersebut dan sekarang dapat menyediakan kawasan untuk menempatkan enam tangki sebagai tempat memelihara ikan keli itu,” ujarnya.

Bagaimanapun, menurutnya, beliau kurang bernasib baik kerana tidak dapat menguruskan ternakan ikan sendiri kerana diserang angin ahmar baru-baru ini.

”Sekarang saya menyerahkan urusan pemeliharaan itu kepada anak saya, Rashid, 31, dan yakin, dia dapat menjayakan projek berkenaan,” ujarnya.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s