ternak keli yakin berjaya

Posted: Mei 11, 2009 in pembeli keli

Peserta kursus ternak keli yakin berjaya

TANJONG KARANG 2 Mei – Seramai 150 peserta di kalangan belia telah berpeluang mempelajari kemahiran menternak ikan keli secara moden dalam kanvas pada Kursus Asas Ternak Ikan Air Tawar Sistem Akuafonik Aplikasi Biotek dan ICT baru-baru ini.

Kursus yang bertemakan Pertanian Suatu Perniagaan itu telah berlangsung selama dua hari di Dewan Mini Datuk Hormat di sini.

Ia dianjurkan oleh Pertubuhan Gerakan Belia 4B kawasan Tanjong Karang dengan kerjasama AgroSynergi Resources Malaysia Sdn. Bhd. dan Yayasan TEKUN Nasional.

Pengerusi Gerakan Belia 4B berkenaan, Mohd. Khir Ramli memberitahu, kursus itu mendapat sambutan di luar dugaan kerana peserta bukan sahaja terdiri dari kalangan belia tempatan, malah ada yang datang dari Sabak Bernam, Sungai Besar dan juga negeri Johor.

Katanya, dalam program intensif itu, bakal usahawan berkenaan telah diberikan tunjuk ajar dan ilmu serta kemahiran menternak ikan keli dalam kanvas melalui ceramah oleh mereka yang pakar dan berpengalaman.

Antara penceramah itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif Bumi Utama Construction (M) Sdn. Bhd., Mohd. Kifli Abu Samah yang mahu bakal usahawan memberi komitmen yang tinggi walaupun perniagaan yang dijalankan adalah kecil, jika mahu berjaya.

Timbalan Pengurus Pembangunan Usahawan Malaysia, Roslim Mad Akhir pula menyampaikan ceramah mengenai cara membuat kertas kerja dan mengisi borang pinjaman modal daripada Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN).

Pengurus Operasi dan Teknikal AgroSynergy, Mior Zaman Shah Mior Yusof berkata, program dan latihan yang diadakan itu merupakan pra syarat bagi pengusaha yang ingin menyertai Skim Usahawan Agro.

“Setiap pengusaha akan ditawarkan kemudahan khidmat nasihat dan kewangan yang boleh diperolehi daripada TEKUN dan akan dipantau bagi memastikan program ini berjaya,” katanya.

Sementara itu, seorang peserta kursus, Siti Rahmah Sabli 47, gembira kerana berpeluang menambah pengetahuan sebelum memulakan usaha menternak ikan keli.

Beliau yang merupakan seorang suri rumah yakin wanita juga mampu meraih pendapatan yang lumayan, walaupun dalam bidang yang biasanya dikuasai oleh kaum lelaki, jika rajin dan berusaha bersungguh-sungguh.

“Cita-cita ini bunyinya sungguh tinggi bagi wanita tetapi ia bukanlah mustahil untuk dilaksanakan asalkan ada kemahuan dengan usaha yang bersungguh-sungguh,” katanya.

Mohd. Radzuan Abu Bakar, 30, pula menyifatkan usaha pihak berkenaan memberi peluang dan bimbingan melalui kursus itu sangat bermakna baginya sebelum menceburi usaha menternak ikan keli.

Katanya, walaupun kursus itu hanya di peringkat asas tetapi banyak panduan dan maklumat yang boleh menjamin kejayaan bagi seorang bakal usahawan telah didedahkan.

Seorang lagi peserta, Nor Riza Mohd. Nor, 36, seorang suri rumah memuji pihak penganjur kursus berkenaan yang memberi peluang kepadanya untuk menjadi usahawan.

Katanya, melalui kursus itu, ia dapat menambah pengetahuannya untuk menjayakan usaha menternak ikan keli.

“Maklumat dan pengetahuan yang disampaikan dengan berkesan oleh penceramah dan pembimbing kursus ini, di samping bantuan modal dan peralatan, akan memastikan peserta menjadi usahawan yang berjaya,” katanya.

Rakannya, Ruziah Yatim, 48, berkata, dia berminat untuk menjalankan usaha menternak keli dalam kanvas kerana ia tidak memerlukan tenaga yang banyak dan kawasan yang luas.

“Saya memang meminati bidang ternakan ini kerana ia berpotensi menjadi sumber pendapatan untuk menampung keluarga,” katanya.

Advertisements
Komen-komen
  1. Hamdan Osman berkata:

    Kami berupaya membekal tangki poly dan fiberglass

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s