Misi hapus miskin tegar

Posted: September 28, 2009 in 1

 

Oleh WAN SYAMSUL AMLY
kota@utusan.com.my

 

JOHAN Abdul Aziz menghulurkan sumbangan untuk warga miskin dan ibu tunggal di kawasan Semenyih sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri, baru-baru ini.

SEMENYIH 27 Sept. – Pelbagai cara sudah diperkenal dan digunakan oleh kerajaan untuk membantu golongan yang memerlukan. Ada yang berbentuk jangka pendek dan ada juga secara jangka panjang.

Di Semenyih, penduduk di kawasan tersebut boleh datang ke pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan itu, Johan Abdul Aziz pada bila-bila masa jika mereka mempunyai masalah atau memerlukan bantuan.

Walaupun kerajaan negeri diperintah oleh pembangkang tetapi Johan bersedia untuk cuba membantu menyelesaikan apa juga masalah yang diadukan kepadanya.

Misinya hanya satu, menyelesaikan setiap aduan atau masalah sebaik mungkin dan memastikan taraf kehidupan di situ menjadi semakin baik.

Menyedari perlunya pendekatan baru dalam soal memberi bantuan, Johan tampil dengan Skim Usahawan Miskin Tegar yang dijangka bermula pada November ini.

Lembaran baru kepada konsep memberi bantuan di kawasan itu akan memilih 10 orang penduduk Semenyih untuk dijadikan kumpulan perintis.

“Kita akan perkenalkan Skim Usahawan Miskin Tegar dan kita namakan begini sebagai simbol galakan kepada mereka.

“Skim ini akan memberi modal berunsur barangan atau keperluan asas untuk mereka memulakan projek pertanian atau penternakan.

“Konsep memberi modal yang selama ini diamalkan akan ditukar kepada pemberian benih atau ternakan kecil untuk dibiak,” ujarnya ketika ditemui di sini.

Johan berharap skim itu bakal membuka ‘jalan’ kepada kelahiran lebih ramai usahawan tani atau penternak di kawasan Semenyih.

Katanya, idea itu timbul setelah melihat beberapa kegagalan dalam projek bantuan sebelum ini.

“Sebelum ini kita memberi modal gerai dan barangan membuat burger, namun selepas beberapa ketika, mereka semakin ‘malas’ untuk meneruskan perniagaan.

“Kali ini kita memberi anak pokok serta benih untuk disemai. Pengusaha yang akan dipilih perlu menjaga ‘aset’ mereka sehingga ia boleh dituai atau dijual,” katanya.

Beliau berkata, bantuan itu akan disalurkan menerusi sebuah koperasi yang sudah lama diwujudkan dan antara projek yang disenaraikan adalah ternakan ayam, kambing, lembu, ikan keli selain tanaman pisang serta serai.

“Kita akan bantu serta pantau projek pertanian mereka sehingga ke tahap ia boleh dituai. Kita juga akan mengaturkan orang tengah yang boleh mengambil hasil mereka untuk dijual.

“Ia dilihat sebagai usaha menjadikan warga Semenyih lebih berusaha sekali gus mengeluarkan mereka daripada belenggu miskin tegar,” katanya.

Katanya, setakat ini, pihaknya sudah mempunyai senarai menghampiri 100 orang untuk menjadi penerima pertama skim berkenaan.

Namun, jelasnya, jumlah itu akan ditapis dan disaring supaya hanya mereka yang memenuhi kriteria yang ditentukan sahaja akan dipilih.

“Sebagai permulaan, kita perlu hadkan peserta supaya pemantauan dapat dijalankan dengan berkesan tetapi kita akan terus buka untuk permohonan baru.

“Kita berhasrat untuk menghapuskan terus kadar miskin tegar di sini,” ujarnya.

Sebelum ini, beberapa projek termasuk di bawah Program Bantuan Rumah (PBR) sudah dijalankan di kawasan Semenyih.

Projek yang melibatkan 15 kontraktor untuk menjadi perintis dalam projek pertama PBR dipilih berdasarkan prestasi dan penilaian terhadap projek yang pernah dibuat sebelum ini.

Mereka diberi tempoh selama 40 hari untuk menyiapkan sebuah rumah teres yang mempunyai tiga bilik dan lengkap dengan kemudahan elektrik serta bekalan air.

Skim usahawan miskin itu adalah penyambung kepada usahanya untuk membantu masyarakat di kawasan itu.

“Kita tidak mahu memberikan harapan palsu kepada masyarakat di sini. Kita janji kita buat, dan nilailah sendiri kerja saya.

“Ini usaha ikhlas dan saya akan memberi bantuan sedaya mungkin untuk melihat kemajuan masyarakat Semenyih,” ujarnya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s