JKKK Gong Guchil lancar projek ekonomi desa

Posted: Mac 25, 2010 in 1

BESUT 15 Nov. – Pelbagai cara dilakukan untuk menggalakkan penduduk khususnya di kampung-kampung berusaha menjana pendapatan mereka dan keluarga selain menjalankan pekerjaan seharian.

Bagi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Gong Guchil, projek menternak ikan keli dalam kolam menjadi pilihan untuk menjana pendapatan baru kepada penduduknya

Kelmarin, JKKK itu melancarkan ‘Projek Ekonomi Desa’ yang disempurnakan oleh Penolong Pegawai Daerah Besut, Saidi Salleh dengan melepaskan kira-kira 1,000 ikan keli ke dalam kolam yang dibina.

Pengerusi projek, Yahya Mohamad berkata, JKKK itu telah berjaya menyiapkan 7 buah kolam konkrit selain 10 buah tangki kanvas yang bakal disiapkan untuk merealisasikan projek tersebut.

Katanya, kira-kira 40,000 ikan keli dijangka dapat diternak dalam satu-satu masa menerusi kedua-dua kaedah itu yang bakal memberikan pulangan kepada penduduk dan JKKK.

Menurutnya, JKKK membelanjakan kira-kira RM79,000 untuk membina kolam konkrit dan tangki kolam kanvas serta kemudahan yang diperlukan bagi memastikan hasil dapat diperolehi dalam tempoh empat bulan.

Yahya berkata, dalam memperbanyakkan sumber pendapatannya penduduk kampung menerusi JKKK telah melaksanakan beberapa projek lain seperti memelihara lintah, perkhidmatan katering, sewa peralatan kanopi dan kerusi meja,

”Menerusi produk berupa persembahan kumpulan muzik tradisi, Sanggar Budaya yang dianggotai oleh anak kampung telah berjaya meletakkan kumpulan muzik itu lebih dikenali damada di peringkat daerah, negeri dan kebangsaan,” katanya.

Hasil gabungan semua projek itu, JKKK Gong Guchil yang mewakili negeri Terengganu sebelum ini telah muncul naib johan Pertandingan Ilham Desa peringkat Kebangsaan yang diadakan di Johor Bharu bulan lepas.

Dengan adanya projek seumpama ini diharap dapat membuka mata dan mendorong penduduk kampung supaya lebih rajin bekerja bukan sahaja untuk pendapatan seharian tetapi pandai untuk mempelbagaikan sumber pendapatan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s