RM5.2j laksana 32 program basmi kemiskinan

Posted: Mac 26, 2010 in 1

MARAN 14 Nov. – GiatMara Pahang membelanjakan sebanyak RM5.2 juta bagi melaksanakan 32 program pembasmian kemiskinan membabitkan 960 orang miskin di negeri ini sepanjang tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Hal Ehwal Felda negeri, Datuk Tan Mohd. Aminuddin Ishak berkata, kesemua program yang dijalankan berteraskan latihan untuk menjana ekonomi golongan tersebut.

Katanya, program itu menyediakan tujuh jenis kursus intensif kepada peserta selama enam hari menerusi pakej latihan, bantuan dan perkhidmatan.

‘‘Kursus yang dijalankan itu ialah membuat pakaian wanita, kek dan pastri, andaman dan solekan pengantin, sulaman manik dan labuci, fertigasi pertanian cili, ternakan ikan keli dan fotografi.

‘‘Lebih menarik, peserta bukan sahaja diberi latihan intensif dalam bidang yang dipilih tetapi juga mereka diberi peralatan dan mesin yang diperlukan secara percuma.

‘‘Oleh itu, setiap peserta dapat melaksanakan projek ekonomi keluarga itu dengan segera tanpa bertangguh sebaik sahaja tamat kursus apabila pulang ke rumah masing-masing,’’ katanya selepas majlis menutup Program Pembasmian Kemiskinan (Latihan Menjana Pendapatan) di Kem Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) Indera Pahlawan Jengka 6 dekat sini hari ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s