Ikan air tawar ubah nasib Natipah

Posted: Januari 14, 2011 in Pelbagai
 

USAHAWAN berjaya, Natipah Isnin, memegang ikan ternakan seberat lima kilogram yang diternak di kolamnya di Kampung Ulu Sungai Buloh, Alor Gajah, baru-baru ini.

 


ALOR GAJAH 12 Jan. – Kira-kira 28 tahun lalu, Natipah Isnin, 49, terpaksa melupakan hasrat untuk bergelar pramugari demi memenuhi harapan ibu bapanya yang mahu anak perempuan sulung mereka itu meneruskan perusahaan menternak ikan air tawar milik keluarga mereka.

Namun siapa tahu, pengorbanan wanita itu berbaloi kerana hari ini dia mampu tersenyum lebar hasil pendapatan kasar antara RM10,000 hingga RM15,000 sebulan melalui ternakan ikan air tawar di Kampung Ulu Sungai Buloh di sini.

Usaha Natipah dengan dibantu suami, Kamarudin Hashim, 50, dan dua anak perempuan mereka telah membuktikan bahawa bidang pertanian mampu memberi pendapatan lumayan sekiranya diusahakan secara bersungguh-sungguh.

Bermula dengan tiga kolam ikan peninggalan ibu bapanya, Natipah kini mempunyai 20 kolam ikan seluas 0.2 hektar setiap satu, membolehkan wanita itu menguasai bekalan ikan air tawar ke Melaka, Negeri Sembilan dan Johor.

Antara ikan air tawar diternak oleh Natipah ialah ikan patin, tilapia merah, keli Afrika, bawal merah, lampam jawa dan jelawat.

Ikan ternakannya itu turut mendapat tempahan daripada pengusaha restoran, jualan pasar tani dan pengusaha kolam pancing.

Pencapaian wanita itu mendapat pengiktirafan apabila Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menganugerahkan gelaran Peladang Jaya Wanita pada sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan yang lalu dan juga Peladang Jaya Wanita Melaka 2010.

“Tidak sia-sia saya mengikut nasihat ibu bapa agar menyambung usaha mereka menternak ikan air tawar kerana dengan mengikut kemahuan mereka juga, saya mampu meraih pendapatan lumayan,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui semasa lawatan 38 kakitangan pejabat daerah Balik Pulau, Pulau Pinang di sini baru-baru ini.

Lawatan sehari program tersebut dianjurkan bersama Pejabat Daerah Masjid Tanah dan Jawatankuasa Penyelaras dan Pembangunan DUN (Japerun) Taboh Naning yang turut dihadiri Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) kawasan itu, Datuk Latipah Omar.

Menceritakan lebih lanjut tentang perusahaan ternakan ikan tawar yang diceburinya itu, kata Natipah, dia sudah terdedah dengan bidang tersebut sejak usia belasan tahun kerana ketika itu, kedua ibu bapanya giat mengusahakan ternakan ikan secara kecil-kecilan.

Ujarnya, selain menjadikan ibu bapa sebagai contoh terbaik untuk berjaya dalam bidang tersebut, dia juga sering mengikuti kursus dan latihan penternakan ikan air tawar demi membaiki kualiti perniagaan yang diceburi.

“Saya mahu perusahaan keluarga saya ini diperbesarkan dan tidak setakat hanya dipanggil perniagaan kampung sebab itu saya akan cuba apa sahaja kursus dan pameran pertanian bagi meningkatkan kualiti perniagaan ini,” katanya.

Hasilnya, kata Natipah, dia mendapat idea mengurangkan kos penternakan iaitu melalui cara membiakkan sendiri benih ikan keli di kawasan ternakan yang sedang diusahakannya.

Ujarnya, benih ikan yang dimuatkan ke dalam kolam juga berbeza mengikut jenis misalnya bagi 30,000 benih ikan patin sesuai untuk sebuah kolam berukuran 0.2 hektar manakala ikan keli pula boleh mencecah 50,000 ekor dalam sesebuah kolam.

Tidak cukup setakat itu sahaja, Natipah turut mempelbagaikan ternakan ikan air tawar dengan menghasilkan produk seperti ikan pekasam, ikan masin, ikan salai dan bebola ikan yang dipasarkan ke pasar raya utama dan kedai runcit seluruh negara.

Advertisements
Komen-komen
 1. keli oh keli berkata:

  MAKANAN IKAN KELI JIMAT KOS!!!

  Dapatkan bekalan terus dari kami :

  Makanan ikan keli HANYA RM 1 per KG.
  ……1 beg 25 kg = RM 25

  Kompleks Pengumpulan Ladang FAMA,Merbau Kudung,13800 Sungai Dua,Pulau Pinang.

  hubungi:0174684551(Mus)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s