KMJ 2012: Pelepasan oleh PM

Posted: Ogos 5, 2012 in Suntingan Berita

Oleh MAZNAH MOHD. ARSAD dan MOHD. FIKRI ROSLY
utusanjohor@utusan.com.my

JOHOR BAHRU 2 Mei – Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2012 yang berlangsung selama empat hari mulai 13 Mei ini cukup bermakna kerana ia melibatkan penggunaan 30 motosikal berkuasa tinggi yang mengiringi Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan dilepaskan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Obet Tawil berkata, kembara sejauh 1,012 kilometer yang diketuai Sultan Ibrahim itu akan menjelajah ke semua 10 daerah negeri ini bermula di Pasar Raya TJ Mart, Kulaijaya sebelum merentasi Kota Tinggi, Mersing, Kluang, Batu Pahat, Segamat, Ledang, Muar, Pontian dan berakhir di Plaza Angsana, di sini.

“Seperti kembara sebelum ini, ia turut diringi oleh isteri baginda, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris; Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim serta putera dan puteri baginda,” katanya selepas prapelancaran KMJ 2012 oleh Sultan Ibrahim, di sini hari ini.

Majlis turut menyaksikan penyampaian cek bernilai RM1,500 kepada pemenang dalam Pertandingan Mencipta Logo KMJ 2012, Muhamad Gazali A. Rahim.

Obet berkata, kembara kali ini cukup bermakna apabila baginda berkenan menyampaikan sumbangan berupa peralatan bernilai RM786,780 kepada 952 penerima di setiap daerah.

Katanya, antara peralatan tersebut ialah jaring, mesin jahit, mesin pengisar, peti sejuk, motosikal, mesin tebu, mesin rumput, mesin pengadun tepung, ketuhar dan pelbagai peralatan lain.

“Satu tarikan terbaru kali ini ialah acara cabutan bertuah dengan dua pemenang di setiap daerah berpeluang memiliki motosikal Honda EX5,” katanya.

Tambah Obet, hubungan lebih rapat keluarga diraja dengan rakyat dalam kembara kali ini jelas dilihat apabila Sultan Ibrahim sendiri berkenan mengadili pertandingan Memasak Bubur Lambuk 1Malaysia di Felda Bukit Aping Barat, Kota Tinggi.

Menurutnya, baginda juga dijadual menyaksikan pertandingan gubahan bunga, meninjau proses pembenihan ikan keli dan penternakan kambing serta melihat sendiri

Selain itu baginda dijadualkan turut menyaksikan pertandingan gubahan bunga, melihat proses pembenihan ikan keli, meninjau penternakan kambing dan melihat demonstrasi pembuatan kopi hailam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s