Usah terpengaruh Kiamat Jumaat ini

Posted: Januari 3, 2013 in Suntingan Berita

Kuala Lumpur: Umat Islam diingatkan supaya tidak terpengaruh atau mempercayai ramalan bahawa kiamat akan berlaku Jumaat ini.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, berkata sebagai umat Islam mereka perlu yakin kiamat pasti berlaku pada hari Jumaat, namun bila tarikhnya itu adalah rahsia Allah.

Katanya, hanya Allah SWT saya yang mengetahui  bila tibanya hari itu seperti dijanjikan-nya.

Namun beliau berkata, adalah menjadi tanggungjawab umat islam untuk mempersiapkan diri menghadapi kiamat ataupun hari pembalasan, tetapi tidak perlu meramalkan bila ia akan berlaku.

“ Tanda-tanda Kiamat yang besar dan kecil sudah dinyatakan sebagai persiapan untuk manusia menghadapainya. Kiamat ada dua iaitu Kiamat Kecil dan Kiamat besar, kiamat kecil yakni kematian. Setiap manusia akan menghadapinya.

“ Mengapa kita sibuk meramal tarikh kiamat, sepatutnya kita perlu sibuk untuk mempersiapakan diri bagi  menghadapi Kiamat  kerana ia bakal terjadi.

“ Ia adalah perkara ghaib yang mana Allah SWT saja yang mengetahuinya. Bahkan  Nabi Muhammag SAW bersabda, kalau dengar langit hendak runtuh (kiamat) tetapi di tangan masih ada benih (tanaman), maka tanamlah benih itu ,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas polemic mengenai hari kiamat, yang mengikut Kalender Mesoamerican Mayan pusingan bumi selama 5,125 tahun akan tamat pada 21 Disember ini.

Ekoran ramalan itu, segelintir masyarakat di Negara ini termasuk umat islam dikatakan membuat persiapan bagi menghadapi hari terakhir itu termasuk membeli dan menyimpan keperluan makanan.

Mohamad Shukri berkata, jika umat islam mempercayai ramalan itu, bermakna mereka mencampuri urusan Allah SWT.

“ Usahlah kita meramalkan bila kiamat akan berlaku sebaliknya menggandakan lagi amal ibadat bagi menghadapi kiamat,” katanya.

SUMBER BERITA HARIAN. Selasa 18 Disember 2012.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s